Tihanyi Apátság – Rege Galéria    8237 Tihany, Kossuth Lajos u. 22.

A kezdetek

Gyerekkoromtól kezdve két meghatározó dolog formálta az életem és a jellemem: A természet szeretete és az alkotás utáni vágy, a köztük levő kényes egyensúly megtalálása. Otthonülő, folyton alkotni vágyó gyermekkoromat az örökmozgó, a világ felfedezésére törekvő felnőtt lét váltotta fel. Gimnáziumi, majd egyetemi éveim alatt nyitni kezdtem a természet felé, kitoltam addigi szűkös komfortzónám határát: a pillanat megélése és önmagam megértése volt a cél. Az addigi családi nyaralásokat felváltották a hátizsákos, minden komfortot nélkülöző vadkempingezős túrák. Majd az egyetem alatt életemben először, a kúszós-mászós barlangtúrába is belekóstolhattam. Az első élmények mindig meghatározóak. Az első mondatom kiérve a szűk kijáraton az volt, hogy: „Soha többé barlang!”. A tanulság pedig az, hogy soha nem mond, hogy soha…

Egy szerelem születése

Alászállva a föld mélyébe magunk mögött hagyjuk a zsibongó világot, elcsendesülnek a gondolatok, megszűnnek a problémák. Felértékelődik a csapat, az emberi kapcsolatok, a bajtársiasság, a bizalom, a természet szeretete és közelsége. Ritka, ma már kiveszőben levő értékek ezek, amik láthatatlan, de erős szállakkal fűztek hozzá ehhez a világhoz, ehhez az életformához.
És hogy hogyan jött a fotózás? Első, máig legmeghatározóbb éveim a Bükk-hegység barlangjaihoz köthetők. Ott kezdtem, ott kutattam, ott ismerkedtem meg a barlangi kötéltechnikával, ott voltam részese először csapatnak. Majd ott kellett megélnem elsőként az elfogadás és elengedés fájdalmas érzéseit. Csak évekkel később döbbentem rá, hogy pont ez utóbbi volt az, ami a kutatás helyett a fotózás irányába terelt.

Kezdő barlangászként átéltem a felfedezés élményét, járhattam elsőként ember által addig nem ismert járatokban, láthattam azok tisztaságát, érintetlenségét. Az ott megélt élményt és látványt szerettem volna felhozni és szerte kürtölni, hogy az is részese lehessen ennek a csodának, aki saját szemével nem láthatja. Képekkel átadni azt a végtelen szeretetet és tiszteletet, ami bennem van e világgal kapcsolatban. Ez motivált, hogy megvegyem életem első DSLR fényképezőjét és hol lámpákkal, hol vakukkal fényt csempészve a sötétségbe, autodidakta módon és saját hibáimból okulva kitanuljam a barlangi fotózás rejtelmeit.

Játék a fényekkel

Olyan ez, mint a stúdió fotózás, hiszen a fényeket én irányítom, csak a körülmények extrémek. 1 fotó elkészülte nem ritkán egy órát is igénybe vesz. Mindez akár 100 m mély aknákban lógva, vízben ázva, sárban fekve, szűkületbe szorulva, porban kúszva, vagy épp egy hasadékban, mélység fölött traverzálva, 3-8 °C fokos hőmérsékletben. Egy-egy fotóban nem csak én vagyok benne, hanem egy egész csapat türelme, alázata, segítőkészsége és elszántsága, egész napos munkája. Nagy összhangot kívánó csapatmunka ez, épp úgy, mint a barlangászat!
Barlangi fotós tevékenységem nem egy-egy látványos kép elkészítésére irányul. Gyakran gondolkodok projektekben, amiken éveken át dolgozok. Fontos számomra, hogy a fotók egyfajta dokumentatív értékkel is bírjanak az adott barlangról, ugyanakkor legyen bennük valami plussz. Bár olykor ez az elképzelés alárendelődik a perspektíva, a fény-árnyék és a nézőpontok játékának vagy épp egy-egy humoros pillanat tereli el a figyelmet a lényegről.

UV projekt

Egyik legizgalmasabb, 2 éve futó projektem egész más színben tünteti fel a barlangokat, mint ahogy ismerjük őket. Bár az ásványok lumineszcenciája UV fény hatására triviális dolog, mégsem ismerek példát a világban, hogy természetes, földalatti környezetükben ezt hasonló módon bárki megörökítené. Így izgalmas kísérletezésekkel teli sötétben tapogatózás jellemzi e képek elkészítésének körülményeit. Miközben néhány másodperc erejéig meghökkentő színek és alakzatok tárulnak elénk, majd a fények kihunytával visszaáll a sötétség. Ezen kiállítás szlogenje – „Rögzítsd az élményt, ameddig a Tiéd!”– azt hiszem az UV fotózás tűnő varázsának szlogenje is lehetne.

Az ország maroknyi barlangfotósa közé tartozok, képeimmel ma már számos helyen találkozhatnak az érdeklődők belföldön és külföldön egyaránt. Kiadványok, könyvek, cikkek, riportanyagok illusztrációjaként, naptárakban szerepelve vagy épp tematikus fotókiállításokon.
Berentés Ágnes